A könyvek között vitorláztam

A napokban elmentem ajándékokat vásárolni, így tévedtem be egy könyvesboltba is, hogy anyukámnak nézzek egy krimit. Aki szokott könyvesboltba járni, tudja, hogy órákat el lehet ott tölteni, hiszen a stílusos borítók és kreatív, figyelemfelkeltő címek lekötik az ember figyelmét, és hirtelen minden elkezdi érdekelni. Így kötöttem ki a sportos könyveknél, ott pedig egy vitorlázós, hajózós könyvön akadt meg a szemem. Kicsit alaposabban szemügyre vettem, belelapozgattam és mindössze néhány mondattól és képtől megjött a kedvem, hogy megismerkedjek a vitorlázással.

Amint hazaértem, el is kezdtem kutakodni a neten, hogy milyen mód van erre. Beírtam, hogy hajóbérlés Balaton, Velencei-tó, vitorlázás a Balatonnál meg ilyesmik, így lyukadtam ki ezen a weboldalon. Számomra pont a legmegfelelőbb céget találtam meg, hiszen a vitorlásbérlés a szakterületük. Nyolc hajójuk közül választhatunk, ráadásul ezeket mind megtaláljuk a honlapon is. A hajó flotta menüpontban böngészhetünk a vitorlások között, név szerint fel vannak sorolva és mindegyikhez kapunk egy rövid jellemzést, illetve adatokat a méretről, teljesítményről, motorról stb.

Minden szöveg nagyon barátságosan és érthetően van megfogalmazva, az ember tényleg kedvet kap az egészhez. Ráadásul amatőrök és profik egyaránt bérelhetnek hajót. Néhány órára, vagy akár több hétre is kölcsönözhetünk egy vitorlást, a kényelemmel nem lesz problémánk ugyanis a legtöbb nagyobb járművön találhatunk WC-t, konyhát, mobil klímát, sőt még akár LCD tv-t is. Az én esetemben a teljes amatörizmus fogalmazódik meg, viszont ez sem probléma, hiszen kapitánnyal együtt is bérelhetünk hajót, sőt kérhetünk alapoktatást is akár. Megismerkedhetünk az alapfogalmakkal, a szélirányok nevével, a szükséges csomókkal, a szélbe állással, barátkozhatunk a hajó irányban tartásával, a fordulással és persze a kikötéssel és az elindulással is.

Alapvetően Siófok a központi kikötő, de ami szintén pozitívum, hogy megegyezés esetén más városból is indulhatunk vagy érkezhetünk. Azt is megtudtam, hogyha rákapnék az ízére és persze lenne hozzá elegendő pénzem is, akkor sem biztos, hogy megérné saját hajóra beruházni. Ahhoz, hogy valamelyest értelme is legyen egy saját darabnak, legalább 30 napot kéne aktívan vitorláznom egy évben, ami elég lehetetlennek tűnik. A magyarok általában egy hétig használják csak saját vitorlásukat, ez bérlést tekintve pedig 4-500 ezer forintnak felelne meg. Viszont egy saját hajó éves kikötői díját sem lehetne fedezni ennyiből, így hacsak valakinek nincsenek felesleges milliói, jobban megéri a BalatonPRO-t és a bérlést választani.

Annyit olvasgattam a honlapot, hogy rájöttem, ez ajándéknak is tökéletes lehet. Mivel a cég elsősorban a csapatépítésekre és kisebb rendezvényekre szakosodott, szülinapi bulikat is szerveznek. A legjobb barátaim például biztosan nagyon élveznék a privát bulit a Balaton közepén. Ráadásul születésnapi csomagokból is választhatunk van félnapos (4 órás) és egész napos (8 órás), de saját elképzeléseket is megvalósítanak. Én a nyolc órás csomaggal szemeztem a legjobb barátom szülinapjára. Ebbe beletartozik a hajózás mellett pezsgő, alkoholos és mentes italok, ebéd is egy étteremeben, strandeszközök és még szülinapi torta is.

Egyébként legénybúcsúknak, lánybúcsúknak, csapatépítőknek, lánykéréseknek is tökéletes ötlet lehet, ezekre mind van valamilyen ajánlat. A SUP-ozás is felkeltette a figyelmem, azt sem próbáltam még, viszont itt azt is hozzá lehet csapni a vitorlázáshoz. A hajóbérlés a Balatonon alapvetően is egy nagyon menő és felvágós dolog szerintem, de emellé SUP-pot is kérni, még vagányabb. Ami még nagyon tetszik, hogy saját ételt és italt is fel lehet vinni a hajóra, a hűtött söröket pedig be tudjuk tenni a hűtőbe. Lazulás, fürdőzés a Balcsi közepén, napozás, vagy ha már a könyvesboltból jutottam el idáig, a napernyő alatt egy izgi könyv olvasása. Mind nagyon királyul hangzanak.

Biztos sokaknak eszébe jutott, hogy mi van, ha esetleg a jeles alkalomkor esik az eső, rossz idő van, de szerencsére erre is van megoldása a cégnek. Ekkor fedett, beltéri programok jönnek képbe, úgyhogy a szülinap semmiképpen sem maradhatna el. Ráadásul egészen nagy idősávot lefed a bérlési időszak, hiszen áprilistól októberig kérhetünk ajánlatot.

Sajnos karácsonyra még nem tudtam senkinek sem vitorlázást adni ajándékba, de nyáron épp elég haveromnak és családtagomnak van szülinapja, így a könyvesboltok helyett elképzelhető, hogy a baltonpro.hu-t fogom inkább kutatni.