Egy érdekes, nyomtatós történet az egyik egyetemi kurzusomról

A többség biztos volt már abban a helyzetben, hogy kifogyott a nyomtatójából a patron. Ez egy elég hétköznapi esemény, időről időre megesik. Az én esetemben csak az volt a mulatságos, vagy karma szerű, hogy pont az egyik kiadós tárgyamra készültem, mikor feltűnt, hogy nincs patron az epson nyomtatómban. A feladat konkrétan az volt, hogy szerkesszünk, illetve készítsük el teljesen kiadásra a projektünket: kézirattal, borítóval, marketinggel és nyomdai meg mindenféle egyéb árajánlatokkal együtt. Az egyetlen bökkenő az volt, hogy a tanárnő nyomtatva is látni akarta a portfóliót, nem csak elektronikus formában.

Itt jön a képbe, hogy elfogyott a patron. Mert ugyan hárman csináltuk a projektet, de csak nekem volt nyomtatóm. Oké, ez még a járvány előtt volt, szóval gyorsan ki tudtam nyomtatni az egyik közeli nyomdában, és még olyan sokba se került, de nem érte meg azt a pánikot, amin végig mentem. Szóval, miután megvolt minden, első dolgom volt patron után nézni. Azt pedig hogy máshogy, rendes Gen-Z-sként, mint az interneten. Komolyan, el se tudom képzelni, hogy tájékozódtak anyáék az ilyen dolgokról az ő idejükben. Mert azért nyomtató már náluk is volt… Na, de mindegy is.

A kutakodásom eredménye nagyon kielégítő volt, azt kell mondjam. Már nem tudom, hogy pontosan ez a cím volt-e hogy: Epson patron | Ingyenes Kiszállítás, de a lényege ez volt a dolognak. Nézzétek el, lassan másfél éve volt, hogy ez történt. De a poszt kedvéért azért ránéztem a web shopra, és még mindig ugyan ez az “akció” van érvényben, szóval, ha esetleg szeretnétek, nézzetek rá. Mindjárt ecsetelem, nekem mik voltak a tapasztalataim, de annyit előjáróban, hogy szerintem mindenképp megéri.

Az oldalon amúgy nagyon könnyű eligazodni, ha kérdésed lenne, a telefonszámuk egyből ott az oldal legtetején, de a “Rólunk” fülben az e-mail címüket is megtalálhatod, ha neked az kényelmesebb. Ugyanitt azt is megmondják, mettől meddig elérhető az ügyfélszolgálat telefonon, szóval, érdemes bekukkantani. Azt nem tudom, hogy az árajánlat kérés konkrétan mire vonatkozik. Talán pont a nagyobb nyomdák felszerelésére? Nem tudom, de minden lehetséges, ezt meg kéne például kérdezni tőlük, ha esetleg valaki épp ezt szeretné tőlük.

Epson patron | Ingyenes Kiszállítás

Minden esetre, tonereket, festék és film szalagokat, különböző papírokat, beleértve a fotó papírt is, illetve lézer kellékeket is lehet tőlük rendelni, mindent teljesen ingyenes kiszállítással. Nekem, az akkori csóró egyetemistának ez nagyon jól jött, pláne, hogy viszonylag hamar ki is szállították, amit rendeltem. Szóval nem sokáig kellett azon aggódnom, hogy nem tudok nyomtatni. Mint kiderült egy adag patron, nem akkora kiadás, pláne hogy egy év garancia szinte az összeshez járt, szóval én örültem, mint majom a farkának. A toner már egy húzósabb árkategória volt, ahogy néztem, úgyhogy meg is törölgettem, a kiizzadt homlokomat, hogy az még bírja a strapát. A lézerkellékekhez vajmi keveset konyítok, szóval azok között nem igazán néztem szét, viszont a papírok annál is inkább érdekeltek.

Az egyik legjobb barátnőm épp akkor kezdett neki a fotós OKJ-nek, így kíváncsi voltam, mennyibe kerülhet egy-egy csomag fotópapír, meg hogy mennyi fotót lehet rájuk nyomni esetleg. Gondoltam egy karácsony-szülinapi ajándéknak elmenne kísérőnek a szokásos vicces ajándék mellé, amit szoktunk adni egymásnak. Hát, ahogy elnéztem az árát, körülbelül öt csomagot is vehettem neki az egyéb fotópapír részből, mert nekik canon nyomtatójuk volt. Még jól is jártam vele, mert ahogy néztem legalábbis az epson részéról, jól meg borsozták azokat a fotópapír árakat. Persze, ebbe az is benne van, hogy míg az egyébben, ha jól néztem A5-ös méretű papírt lehetett rendelni, addig az epsonban A4, A3 és A3+ méretekkel operáltak, és 50-250 lapokkal,ha nem méterről vágható gurigáról volt szó. Úgyhogy jó is volt nekem ez az öt pici csomag, mert különben ki kellett volna faggatnom a Zsófit, hogy akkor milyen papírt szeretne, és el lettem volna küldve melegebb éghajlatra.

Ami még az oldal működését illeti, szóval kiválasztod, hogy milyen, teszem azt patron kell neked. De az addig nem elég, hogy tudod, milyen nyomtatód van, a típusa is kell, az alapján tud a rendszer neked egy pontos találatot adni. Vagyis nem egyet, hanem többet, de gondolom világos, mit akarok kinyögni. Ez igazából nyomtató márkától és fajtától is függ, mennyi lesz. Feltételezem az újabbaknak több, a régebbieknek kevesebb variáció jut. A nyomtató márkák, amúgy, amik itt játszanak: az Epson, a Canon, a Philips, a HP és a Lexmark. Bevallom ez utóbbiról még nem hallottam, de a többiek elég híres márkák, szóval a minőség biztos ott van. Na, de ez csak a patronokra vonatkozik, a tonereknél még van kétszer, ha nem háromszor ennyi márka, a lézer kellékeknél Oki, Samsung, Kyocera és Brother márkák jelennek meg a Canon és a HP mellett. Film szalagban Panasonic van az Epson és a Pilips társaságában. A papírnál csak az Epson és a HP van kiemelve, a többi nyomtató gondolom az egyéb kategóriából táplálkozhat.

A termékek elérhetőségét különböző színű pipákkal és narancssárga homokórával jelzik. A zöld pipa azt jelenti, hogy ha adott nap még dél előtt leadod a rendelést, még aznap fel is dolgozzák, és 1-3 napon belül várhatod a csomagot. A “cián kék” pipa azt jelenti, hogy 1-4 napon belül érkezik a rendelés. A narancs homokóra pedig (egyértelműen) azt jelenti, hogy még vagy már nincs készleten a termék, így várni kell, míg a beszerző talál olyan terméket, hogy ki tudják szállítani. Ezt pedig ugye senki nem tudja meg mondani, mennyi időbe fog telni. Valahogy úgy, mint a könyvek újranyomását se… Bár ott ugye közkívánatra dolgoznak, itt meg egy ember kérését is figyelembe veszik, ha jól értem. Jó lenne, ha a könyvnyomtatás is így működne, de persze a haszon mindenek felett.

Összességében, szerintem nagyon nagy választékuk van, ha csak arra gondol az ember, mennyi nyomtató típust felsorolnak a patron szegmensnél. Az áraik abszolút nincsenek elszállva maguktól. Az ügyfélszolgálat nagyon kedves és segítőkész, senkivel nem flegmáznak, még akkor se, ha valami nagyon alap dolgot kérdeznek tőlük. Az ingyenes kiszállítás pedig már csak hab a tortán. Nem tudom, ki hogy van vele, de én ha nem muszáj nem adok ki még minimum 1500 forintot egy rendelésre. Csóró egyetemista vagyok, és annyiból tudok egy jóízűt kajálni. Szóval, köszönöm az ebédet a Epson patron | Ingyenes Kiszállítás-nek.

Ha ti is hasonlóan csóró egyetemisták vagytok, vagy csak egy megbízható helyet kerestek, ahonnan patront rendelhettek, nézzetek be hozzájuk. Szerintem csak pozitív meglepetés érhet titeket.