Így találtam meg az ideális energetikai tanúsítót

Szerintem vagyunk még egy páran a világon, akik kijelenthetjük magunkról: imádunk olvasni. Nekem már kiskamasz korom óta az egyik nagy szenvedélyem, valóságos kis magánkönyvtáram van otthon, amit bár lassan ideje lenne átselejtezni, de még nem bírtam rászánni magam. Viszont könyvesboltba így is rendszeresen eljárok, ami nem csak azért jó, mert újabb és újabb címekkel gazdagodhatok, hanem akár ismerősökkel is összefuthatok. Így jött velem szembe egy egykori osztálytársam is, akivel jó 10 éve nem láttuk egymást. Természetesen azonnal leültünk meginni egy kávét, és beszámoltunk egymásnak, hogy hogyan alakult az életünk. Én például elmeséltem neki, hogy próbánék segíteni a szüleimnek, akik költözni szeretnének, de nehézkesen veszik rá magukat, hogy meghirdessék és eladják a házukat, többek között a tájékozatlanságuk miatt is. Mázlim volt, mert ez a volt osztálytársam meglehetősen jártas a témában!

Mindenek előtt tisztáztunk egy-két jogszabályi dolgot és feltételt az ingatlanértékesítéssel kapcsolatban. Én se vagyok valami jól informált, szóval már csak a későbbiekre vonatkozóan is jól jött a dolog. Többek között az energetikai tanúsításról is szó esett, ami nekem egy teljességgel fehér folt volt a térképen. El se nagyon tudtam képzelni, hogy az mi, hogyan készül és mihez van rá szükség. Elmagyarázta, hogy az ezzel foglalkozó cégek arra szakosodtak, hogy kimennek ingatlanokhoz, és energiahatékonyság szempontjából felmérik, majd pedig osztályozzák azt. Így lesz egy ház vagy lakás energetikai besorolása valamilyen AA++ és JJ között. Csak ámultam, micsoda lexikális tudása van erről…

Továbbá hasznos információnak bizonyult, hogy 2013 óta nem csak a közhasznú épületeknek kell csináltatni, hanem magánkézben lévő ingatlanoknak is szüksége van rá, ha el szeretnénk adni. Érdekes, hogy a meghirdetéshez nincs rá szükség, ellenben magának az üzletnek a létrejöttéhez igen. Ettől függetlenül nem baj, ha valaki előre elkészítteti, mert sokkal egyenesebb dolog, ha már rögtön a hirdetésben fel van tüntetve, hogy adott ház vagy lakás mondjuk HH vagy DD besorolású. Így a vásárló teljesebb képet kaphat arról, hogy mit is tervez megvenni.

Abban viszont biztos voltam, hogy sem én, sem a szüleim nem fogjuk megtalálni a megfelelő energetikai céget, de szerencsére ebben is a segítségemre tudott lenni, és megmutatta nekem a https://www.e-tanusitas.eu/ oldalt, ami Magyarország egyik legjobb és legelismertebb tanúsítócégének az oldala. Éppen munkából jött, szóval nála volt a laptopja, úgyhogy elővette és gyorsan megmutatta, mit is keressek. Nos, őszintén mondom, nem ilyesmire számítttam.

Mikor ilyen energetikai vizsgálatról, tanúsításról és hasonlókról van szó, azt hinné az ember, hogy valami komoly, mi több, komor oldalt keressen, ehhez képest a https://www.e-tanusitas.eu/ egy kifejezetten vidám, világos és informatív webhely. Amellett, hogy töviről hegyire elmondanak mindent, amit érdemes tudni a tanúsítás elkészítéséről, még rengeteg plusz infót is találni a blogjukon. Ráadásul nem csak egy területre specializálódtak, hanem az egész ország területén bárhová ki tudnak menni, és el tudják végezni a szükséges méréseket, vizsgálatokat. Gondoltam is magamban: pontosan erre van szüksége anyáéknak!

Még aznap írtam apámnak egy emailt, amiben részletesen leírtam amit megtudtam, és linkeltem neki a https://www.e-tanusitas.eu/ oldalt is, hogy biztosan tudja, hová is forduljon. Ha pedig nagyon nem boldogulnak vele, akkor a legközelebbi látogatásomkor segítek nekik kitölteni az ajánlatkérő adatlapot, onnan már valószínűleg minden simán fog menni. Én legalább is bízom benne, hogy akik engem fel tudtak nevelni, azoknak egy ilyen energetikai tanúsítási ügy már semmiség lesz.