Mire nem vesz rá az olvasás?

Én az a fajta ember vagyok, aki inkább az olvasást választja az esti sorozat nézés helyett. Engem egy jó könyv, pontosabban egy jó regény sokkal inkább kikapcsol, mint egy zajos film. A gondolataim szabadon lubickolhatnak a történetben és én magam szabhatom meg, hogy pontosan milyennek is képzelem el a szereplőket. Észrevettem azt is, hogy így sokkal jobban át tudom élni az eseményeket is, mint egy film alatt, hiszen van rá időm. Pont annyi, ami nekem kell és a következő képkocka is csak akkor indul majd el a fejemben, amikor én akarom.

A regények mellett ismeretterjesztő cikkeket is szoktam olvasni, legutóbb például a napenergiáról olvastam és eljátszottam a gondolattal, hogy mi lenne, ha nálunk is napelemek termelnék a villamos energiát. Pár perc pötyögés után rá is bukkantam erre a weboldalra: https://napelempalyazatok.hu/blog/napelemes-rendszer-meretezese . Ha benneteket is érdekel a téma, mindenképpen ajánlom, hogy látogassatok el ide, mert nagyon sok érdekességet lehet megtudni a napelemekről, de azért most néhányat én is megpróbálok jobban kifejteni.

Szóval, a https://napelempalyazatok.hu/blog/napelemes-rendszer-meretezese oldal elsősorban azokat a pályázati lehetőségeket foglalja össze, amik napelemekkel kapcsolatosak, és nem csak a magánszemélyekre koncentrálódnak, hanem azokat a pályázatokat is ismertetik, amik esetleg a vállalkozóknak készültek. A tavalyi évben (vagyis 2020-ban) több pályázat is elérhető volt, de mint minden ilyen támogatásnál, elapadt a pénzcsap, és most éppen szünetelnek. Ez egyébként nem jelenti azt, hogy idővel nem fognak majd újraindul, de most jelenleg nem elérhetőek. Van viszont egy másik támogatás, ami nem feltétlen napelem fókuszált, de valójában arra is fel lehet használni, ez pedig nem más, mint a családtámogatási pályázat. Nem mondom, hogy sok konstrukciónak kell megfelelni, hogy valaki igénybe vegye, de azért eléggé specifikusak. Például: muszáj, hogy legalább 1 gyerkőc legyen a háznál, de mondjuk ezt már a terhesség 12. hetétől számolják. Szóval vannak csavarok meg kiskapuk, így tehát, ha valakit érdekel, szerintem érdemes utánajárni, sajnos nálunk még nem aktuális a családalapítás, így mi élből kiesünk ebből a körből.

Aztán ennek az oldalnak van egy blog oldala is, ahol már nem csak a pályázatokról lehet tájékozódni, hanem úgy a napelemekről általánosságban. Nagyon jó kis blogoldal, mert tényleg a hétköznapi ember számára is teljesen érthetően megfogalmazva, de nem lealacsonyítóan lehet olvasni a témában, így kifejezetten élveztem, hogy nem kellett minden második szó után az értelmező kéziszótárhoz nyúlnom, hogy megértsem a mondanivalójukat.

Az egyik legérdekesebb cikk szerintem az volt, ahol arról volt szó, mitől függ a napelemek mérete. Természetesen befolyásolja az átlag energiafogyasztás. Nyilván minél több áramot fogyasztunk, annál nagyobb teljesítményű rendszerre lesz szükségünk, hogy tudja fedezni az igényeinket, más különben még mindig olyan mértékben rá fogunk szorulni az áramszolgáltatóra, hogy nem fog megtérülni a befektetésünk és a villanyszámla se tűnik el az életünkből. Persze az sem megoldás, hogy akkor a lehető legeslegnagyobb rendszert vesszük meg, mert akkor meg azért nem térül meg, mert nem váltunk ki vele olyan összeget. Na szóval értitek, lehet most egy picit furán próbáltam elmagyarázni. Ami viszont fontos, hogy valamivel tényleg legyen nagyobb teljesítményű, de nem sokkal, vagy legalább legyen bővíthető.

Hogy miért?

Azért, mert ahogy telnek az évek és mondjuk olyan elektromos eszközöket szerzünk be, aminek nagyobb a fogyasztási igénye és ezzel együtt az átlagos áramfogyasztásunk is megnövekszik, akkor a rendszeren is érdemes alakítani, hogy fedezze az igényeket. Ezt szerintem mindenképpen érdemes egy szakemberrel átbeszélni, ugyanis nagyon sok tényező befolyásolhatja még azt, hogy neked pontosan milyen, és mekkora rendszerre van szükséged. Ez oldal egyébként napelemrendszer telepítéssel is foglalkozik, és ha jól emlékszem, márpedig szerintem igen, akkor azt mondták, hogy első körben nem is adnak konkrét árajánlatot, hanem csak egy nagyon durva becslést. A tényleges összeget csak a helyszíni felmérést után mondják meg, ami egyébként meg ingyenes és nem is jár semmilyen kötelezettséggel.

Végül olyannyira eljátszottam ezzel az egész napelemesdivel, hogy kértem is egy árajánlatot tőlük, jövőhéten jönnek ki megnézni, hogy mi a szitu nálunk!