Lakható Föld?

Nem csak szépirodalmat és fantasztikumot olvasok. Sajnos.

Hogy miért mondom ezt? Mert úgy gondolom, kevésbé lennék feldúlt, ha a múlt héten a Monte Cristo Grófját olvasom el újra, vagy ha végigizgulom az új Stephen King könyvet. De nem így tettem. Ehelyett David Wallace-Wells-től olvastam el a Lakhatatlan Földet.

Ez tulajdonképpen dokumentarista mű, bár nem csak a múlttal foglalkozik, hanem a jövővel is. Egész pontosan a bolygónk jövőjével – és elég szörnyű képet fest vele kapcsolatban. Leírja, hogy most, ebben a pillanatban milyen folyamatok zajlanak le a háttérben, vagy épp az orrunk előtt, és hogy mi lesz ezeknek a hosszú távú hatása a földi életre.

Mire a végére jutottam, azt hiszem, kaptam egy minimális kis betekintést abba, milyen is lehet a depresszió. De a lehangoltság szerencsére csak rövid ideig tartott, és a helyét átvette a tettvágy. Úgy döntöttem tenni fogok valamit – még valamit – a környezetemért.

Persze, így is szelektíven gyűjtöm a szemetet, nem veszek felesleges zacskókat és szatyrokat és biciklivel járok, amikor csak tudok. De abban a pillanatban úgy éreztem, ez nem elég.

Egyrészt elhatároztam, hogy a lehető legtöbb mindennapi élethez szükséges cikket csomagolásmentes boltban fogom megvenni.

Másrészt úgy döntöttem, ha majd megengedhetem magamnak, elektromosra cserélem az autómat.

Harmadrészt pedig napelemeket szereltetek a házunk tetejére.

Azt tudtam, hogy ez sem olcsó mulatság, és alaposan utána kell járni a részleteinek, de az unokatesómék – akiknél már napelem van – évek óta esküdöznek, hogy befektetésnek sem utolsó. Szóval miért ne spórolnék, ha közben a környezetemmel is jót tehetek?

Tehát első dolgom volt, hogy felhívjam a fent említett unokatesót. Ő hosszasan, és kitartóan beszélt nekem a napelem inverter méretezésről. Meg a napelemek méretéről. A típusáról. Egyenáramról meg váltóáramról, akkumulátorról meg hibrid rendszerről. Annak idején nagyon beleszerelmesedett a témába, és kiművelte magát belőle – egyébként is imádja a technikai dolgokat és műszaki területen dolgozik.

Mondtam neki, Danikám, lassíts egy kicsit. Megértem én az ilyesmit, ha ügyesen okosan elmagyarázzák, vagy ha érthetően le van írva és türelmem is van elolvasni, de alapvetően (milyen meglepő) humán beállítottságú ember vagyok.

Szóval Dani lassított, és azzal egyszerűsítette le, hogy bízzam szakemberre a dolgot. Mondtam neki, hogy nyilván ez a terv, én nem tudnám megcsinálni, de ő erősködött, hogy jól gondoljam meg, kivel csináltatom meg. A napelem inverter méretezés során például nagyon oda kell figyelni, hiszen ha az inverter és a napelem teljesítménye eltér, nem lesz ideális a … Szóval a befektetés egy része kidobott pénz lesz.

Ezt az utolsó mondatot már tökéletesen értettem, és úgy voltam vele, hogy ha mód van rá, inkább elkerülném ezt a verziót.

Szóval Dani küldött egy linket a sporoljnapelemmel.hu-ra. Végül ők – pontosabban a Pentele Solar Kft – építette ki náluk is a rendszert, és nagyon elégedett volt a munkájukkal. Pontosan kikalkulálta a megtérülést is. Most már nem fizet villanyszámlát, és úgy számolja, még kb. öt év, és visszajön a napelemek ára. Onnantól kezdve pedig minden hónapban tízezreket fog megtakarítani.

A lelkesedése rám is átragadt, bár a szóáradatból, amit a nyakamba kaptam, arra következtettem, hogy igen bonyolult dologra adtam a fejemet. Szerencsére pozitívan csalódtam, és a weboldalon minden fontos információt megtaláltam, mégpedig közérthetően leírva.

Ez az egész napelem inverter méretezés dolog valahogy becsípődhetett Daninál, de szerencsére magánemberként, megrendelőként semmi feladatom nem lesz ezzel, ha én is a megfelelő szakemberre bízom a dolgot.

Az inverter egyébként az a kütyü, ami átalakítja az egyenáramot váltóárammá. Ez pedig azért jó, mert a háztartásban váltóáramot használunk. (Picit fel kell hoznom magam fizikából, mert érdekesek a részletek, csak sajnos még nem sokat értek belőlük.) A Pentele Solar ebből is jó minőségűt, a német SMA által gyártottat használ.

És a legjobb, hogy kiszámolnak helyetted mindent. A weboldalon keresztül kérhetsz árajánlatot a szokásos havi fogyasztásotok alapján, és azt is könnyen ki fogod tudni kalkulálni, hogy változatlan fogyasztási szokások esetén mennyi idő alatt fog megtérülni a befektetésed.

Én már felvettem velük a kapcsolatot, és úgy döntöttem, teszek egy lépést egy Lakható Föld felé. Szeretném, ha a bolygó, ahol élek, mire a gyerekeim felnőnek, nem Wallace-Wells jóslatára, vagy Cormac McCarthy Út című regényének poszt-apokaliptikus víziójára emlékeztetne, hanem valami szebbre, zöldebbre. Tudom, hogy önmagában az én szelektív gyűjtésem, biciklizésem, napelemem (és majdani elektromos autóm) önmagában nem váltja meg a világot, de ha van beleszólásom, inkább leszek a megoldás része, mint a problémáé.