Napi egy könyv az orvost távolt tartja

Olvasni gyakorlatilag egy mentális tréning tőled, magadnak. Nehéz lenne bármit mondanom, hogy miért ne szánj időt egy-egy könyvre legalább havonta. Gyerekkoromtól fogva imádok olvasni, eleinte a meséket, mondákat szerettem, majd jöttek a versek és a klasszikus regények, most a kortársak.

Nagyon sokszor érzem azt egy könyv utolsó oldalát befejezve, hogy ezt bárcsak megoszthatnám mindenkivel, vagy legalább kedvet adnék az elolvasásához. Ezt tapasztalataim szerint csak finom eszközökkel lehet, különben elvesszük csak az illető kedvét. Nem mindenki könyvmoly, de mindenkinek szüksége lehet egy jó olvasmányra.

Mindenkinek jár egy sor

Az általam elolvasott jó egynéhány darab könyv kapcsán jegyzeteltem jó sok évig egy pici füzetbe, hogy melyikből mi volt a kedvenc sorom, idézetem. Néhány napja megtaláltam ezt a gyerekkori füzetet, ami telis tele volt jobbnál jobb egy-egy soros idézettel. Mivel közelegnek az ünnepek, gondoltam mindenkinek ezekből fabrikálok ajándékot.

Meg is döbbentem magamon, hogy micsoda rendszerességgel vezettem az olvasott könyveket, a világirodalom teljes palettájából válogathattam. Bulgakov, Csehov, Baudelaire és Tolkien kiválóan megfértek egymás mellett a füzetkében. Úgy éreztem, hogy minden gondolat aranyat ér ezek közül, és minden, amit egyszer leírunk, az sokszorosan rögzül bennünk. A könyvek tanítanak, elvarázsolnak és fejlesztik a gondolkodást, a kreativitást. Minden évben könyvet ajándékozok mindenkinek, és ez idén se lesz máshogy, de gondoltam még személyesebbé teszem a pólókkal, és a személyhez szóló feliratokkal.

A családi könyvtár

A tesómnak például a Waldenből választottam egy természetközeli idézetet és megkerestem egy egyedi pólók készítésével foglalkozó céget, hogy jelenítsék ezt meg nekem egy szép férfi pólón. Az egyedi póló tervezés és a könyvek, az idézetek találkozása, kiderült számomra, hogy igen gyümölcsöző ötlet. Így végül minden barátomnak és rokonomnak választottam egy idézetet. Anyukámnak Szabó Magdát nyomtattam egy női pólóra, apukámnak egy rövid sort a Fűszálakból, mivel kedveli az amerikai irodalmat, kedvesemnek pedig egy idézetet Hrabaltól.

Természetesen mindenki kapott az idézete mellé egy újabb könyvet is az írótól. Hrabalt különösen élvezek ajándékozni, mert minden könyvén könnyesre tudom nevetni magam, és állandóan visszatérő karaktere, Pepin sógor, szinte már nálunk is családtag. A Walden nekem sorsfordító könyv, amit szerencsére még senki nem olvasott a családomból, a kivonulás a természetbe gondolata mindig közel volt a személyiségemhez. Minden vadlelkű természetjárónak és remete-lelkűnek csakis ajánlani tudom. Szabó Magda kinek ne lenne kedves emlék és nosztalgikus olvasás az Abigél után? Kamasz korom hősnője volt Abigél, aki helytáll és folyton igyekszik. Emlékszem rá, hogy Whitman sokáig egy tartogatott kincs volt nekem, hogy majd ha nagy leszek, akkor érdemes elolvasnom. Nos egyetemen már elég nagy lettem hozzá, és el is olvastam. Minden verseskötettel úgy vagyok, hogy sokszor érdemes átnyálazni, hogy legyen időnk megérteni őket, ezzel a darabbal ez mindenképpen sokszorosan igaz.

Mivel sok-sok különböző méretű pólóra volt szükségem, így a honlapon található mérettáblázatot és az információs telefonszámot nagyon hasznosnak találtam. Ráaadásul akciók is vártak rám az egyedi pólókhoz, a tervezés pedig könnyen ment a segítőkész grafikus munkatársaikkal. Náluk tényleg minden kreatív ötlet nyerő.

Ajándék még a szembejövőknek is

Kicsit reménykedem abban is, hogy ez egy újabb remek útja lesz annak, hogy ezek az egyedien tervezett pólók is hirdessék, hogy olvasni öröm. Hátha valaki ezek miatt kap majd kedvet beugrani egy könyvtárba hazafelé, vagy venni magának egy új kötetet. Mostanában már egyébként is sok tervező készít mintát híres írók, költők arcképéről ruhadarabokon vagy vászonzsákokon, de ezeket már kissé elcsépeltnek tartottam volna. De az egyedi pólókban az a jó, hogy tényleg csak nekik lesz ilyen, pont ezzel a felirattal, pont ilyen színben.

Távolvasás vidéken aggodalom nélkül

Mivel az ünnepeket vidéken töltjük, és már hetekkel előtte leutazunk így nekem nagyon fontos volt, hogy legyen lehetőség házhoz szállításra, így nagyon örültem, hogy a GLS náluk is elérhető volt. Az izgulósak vagy a totális karácsonyi lázban égők kedvéért csomag nyomonkövetés is van, szóval nem kell lerágni a tíz körmünket, hogy hol járhatnak a meglepetéseink. Ha pedig teljesen kiszaladtunk az időből már alapból, akkor felhívhatjuk a céget, hogy iszonyat sürgősen kéne a vészhelyzeti mikulás vagy karácsonyi póló rendelésed. Ez is megoldható. Én minden évben elfelejtkezem a szülinapokról, szóval ez életmentő, mert kb. 1 munkanap alatt elkészül az egyedi tervezésű póló, és nagyjából ugyanennyi idő alatt ki is szállítják. Tehát nyugodtan dőljünk hátra, bárhol is legyünk az országban, a csomagunk előbb-utóbb, de megérkezik majd. Addig olvassunk bele Charles Dickens Karácsonyi ének című könyvébe, vagy olvassuk el régi, gyermekkori kedvenceinket.

Egyedi ötletekhez egyedi megoldások

A lolmarkt.hu tényleg egy olyan cég, akit szívesen támogatok, hiszen egyedi tervezésekkel teszik személyesebbé az emberek életét. Én sosem voltam a tucat ajándékok híve, nekem ez volt a legjobb döntés. Ami pedig a legszuperebb, hogy nem csak a felnőttekre gondoltak, hanem a gyerekekre is, mindenféle kedves gyerek pólót lehet rendelni tőlük. Témák szerint csoportosítva lehet kutakodni, ha esetleg nem lennénk még megihletve az egyedi tervezésünk alapján.

Ha pedig a túlköltekezéstől félnénk a minőségi anyagok és az egyedi tervezések miatt, akkor sincs nagy gond, mert bátran kérhetünk tőlük árajánlatot, hogy tiszta legyen a kép. A szitanyomás szerintem szuper lehetőség, ha nem vagyunk oda a vasalt póló mintákért, és a pamut anyag miatt sem lesz műanyagos érzetünk. Mosni is könnyen lehet őket, attól, mert egyedi pólók, még nincsenek egyedi igényeik, csupán annyi, hogy a minta óvásának érdekében praktikus, hogyha kifordítva dobjuk be a mosógépbe. Nekem anyukám egyébként is mindig ezt javasolja mintás pólóknál.

Nehéz dolog kitalálni valaki ízlését vagy stílusát, de ha egyedien megtervezhetjük, hogy az illetőhöz valamilyen formában közelálló dolgot kaphassunk, akkor szerintem nincs mitől félni. Az olvasáshoz pedig mindenki kötődhet valahogyan, öltözködésben pedig a legtöbben azért szeretünk kitűnni a tömegből egyediségünkkel, kreatív darabjainkkal.

Pont ezért végül elcsábultam, és magamnak is rendeltem egy apróságot. Mivel állandóan könyvek tucatjával rohangálok a városban, vidékre is sokszor telegyömöszölt táskával érkezem, hogy a sok kölcsönvett könyvet visszavigyem a családi könyvtárba, kellett már néhány kiegészítő szatyor. A műanyagnak nem vagyok a szerelmese, nem is tart sokáig, kiszakad, szétfoszlik, kezemben marad a füle, a könyvek pedig kipotyognak belőle, ezért a vászonzsákokkal szemeztem már egy ideje. Gondoltam, most, vagy soha. Sok kedves mintás vászonzsákot találtam a honlapon, mivel imádom a téli hangulatot, így az ünnepi díszítésűek között néztem szét először. Egyen rögtön meg is akadt a szemem, amely méretében is jónak tűnt, ráaadásul a világ legkedvesenn ünnepi sapkás tacskója volt rajta. Nem tudtam nemet mondani, és hozzádobtam a kosaramhoz, ami egyébként még jól is jött ki, mert 10000Ft felett ingyenesen szállítanak ki.